Tarieven 2023 & prijsplafond

In dit bericht maken wij de nieuwe tarieven voor 2023 bekend en wat dit voor u gaat betekenen.

Ieder jaar berekent Autoriteit Consument & Markt (ACM) de maximale tarieven die leveranciers voor warmte mogen vragen. Daarnaast heeft ACM dit jaar ook een prijsplafond bepaald voor warmte.


Tarief warmte 2023 Duurzaam Opgewekt
Duurzaam Opgewekt stelt op basis van dit tarief de warmteprijs vast voor haar klanten.

Het nieuwe tarief onder het prijsplafond is €47,38 per GJ. Dit is €2,49 meer dan het tarief van 2022 (€44,89). Het tarief boven het prijsplafond is €75,64. Onze klanten krijgen – net als vorig jaar – een korting van 16,8%.

Het complete tarievenblad vindt u in het klantportaal onder de bestanden van uw contract in ‘Mijn gegevens’.

De tarieven voor warmte worden één keer per jaar vastgesteld en gelden van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023.

Steunmaatregelen en prijsplafond
Afgelopen half jaar heeft de overheid de btw op energie verlaagd van 21% naar 9%. Deze steunmaatregel eindigt op 1 januari 2023. De btw zal dan weer 21% zijn.

Wel is er een prijsplafond als nieuwe maatregel. Dit betekent dat huishoudens die méér verbruiken dan de gebruiksgrens van het prijsplafond, een hoger tarief betalen per GJ.

Het overgrote deel van de huishoudens (70 tot 80%) gebruikt minder dan 37GJ per jaar. Dat staat gelijk aan 1.200 kuub gas. De tarieven zijn als volgt:

  • Verbruik onder de 37GJ (gigajoule) warmte: €47,38
  • Verbruik boven de 37GJ (gigajoule) warmte: €75,64 

Meer informatie over het prijsplafond voor warmte kunt u hier nalezen: https://www.acm.nl/nl/publicaties/acm-stelt-maximumtarief-warmte-vast-en-houdt-daarbij-rekening-met-prijsplafond

Verandert mijn voorschotbedrag?
Via het klantportaal kunt u zelf, indien gewenst, uw voorschotbedrag aanpassen. Omdat het nieuwe tarief niet zoveel afwijkt van dat van vorig jaar, berekenen wij uw voorschot niet automatisch opnieuw. Door regelmatig uw verbruik te checken in het klantportaal, heeft u meer inzicht of uw voorschotbedrag nog passend is.

Toch verandert er iets aan uw voorschotbedrag per 1 januari 2023. Dit komt omdat de btw op energie per 1 januari 2023 weer naar 21% is gegaan.


Hoe weet ik wat mijn verbruik is?
De slimme meter in uw woning houdt bij hoeveel warmte u verbruikt. Via ons klantportaal op mijn.duurzaamopgewekt.nl kunt u uw energieverbruik inzien. Daarnaast heeft u hier inzicht in uw facturen, kunt u uw voorschotbedrag aanpassen en ziet u met welke gegevens u bij ons in het systeem staat. U kunt gemakkelijk een account aanmaken met uw klantnummer en postcode. Een uitgebreide beschrijving over het klantportaal vindt u hier: https://paleiskwartier.duurzaamopgewekt.nl/downloads/

Vragen?
Heeft u vragen na het lezen van deze brief? Wellicht vindt u het antwoord tussen de veel gestelde vragen op deze website

U kunt ook contact met ons op opnemen via klantzaken@duurzaamopgewekt.nl.
Op werkdagen zijn wij ook telefonisch bereikbaar op 0344 – 750270 tussen 08.00 en 16.30 uur.