Btw op energie wordt verlaagd van 21% naar 9%

Om de voortdurende stijging van de energierekening te verzachten, gaat het kabinet tijdelijk de btw op stroom, gas en warmte verlagen van 21 naar 9 procent. De maatregelen gaat in op 1 juli en vanaf dan zullen de tarieven veranderen. Omdat de btw omlaaggaat, betekent dit dat u minder gaat betalen. Uw voorschotbedrag zullen wij opnieuw berekenen en kunt u vanaf 1 juli zien in het klantportaal. U ziet de nieuwe tarieven ook terug op uw factuur vanaf de maand juli.

 

Veel gestelde vragen

Waarom verandert het btw-tarief?

De hoge prijs van aardgas heeft invloed op de hele energiemarkt. Ook op de kosten van elektriciteit of duurzame energie; deze zijn de afgelopen tijd ook flink duurder geworden. Daardoor is het veel duurder geworden om warmte te maken zoals wij deze aan u leveren. Daarom zijn wij blij dat alle Nederlandse huishoudens kunnen rekenen op een tegemoetkoming van de overheid, ongeacht de wijze waarop de woning wordt verwarmd.

Meer informatie vindt u op de website van de rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/belasting-betalen/nieuws/2022/03/11/maatregelenpakket-om-gevolgen-stijgende-energieprijzen-en-aanhoudende-inflatie-te-verzachten

Is de btw-verlaging tijdelijk?

Het kabinet heeft deze maatregel vastgelegd voor een half jaar. Of deze wordt verlengd is nog niet bekend.

Hoeveel ga ik minder betalen?

Uw voorschot bedrag is afhankelijk van uw verbruik. Wij berekenen uw nieuwe voorschot op basis van de verlaging van het btw-tarief. Hoeveel dit precies is, verschilt per huishouden. Hieronder ziet u een voorbeeldvergelijking van verschillende voorschotbedragen en de besparing die het per maand oplevert.

Voorschot incl. 21% btw Voorschot incl. 9% btw Voorschotverlaging
€ 200 euro € 180 euro 20 euro
€ 150 euro € 135 euro 15 euro
€ 100 euro € 90 euro 10 euro
€ 50 euro € 45 euro 5 euro
Gaan zowel de vaste kosten als de variabele kosten omlaag?

Over beide tarieven wordt belasting geheven door de belastingdienst en draagt u btw op af. Dit doet u via ons als uw energieleverancier voor warmte.

U kunt nu nog hier het tarievenblad zien. 

Hoe gaat dit met de eindafrekening aan het eind van het jaar?

Uw eindafrekening verloopt zoals normaal. Begin volgend jaar maken wij de balans op voor het werkelijke verbruik wat u heeft gehad en dat doen we in mindering met uw reeds betaalde voorschotten. Als u minder verbruikt heeft dan uw voorschot, dan krijgt u geld terug. Als u meer verbruikt heeft dan moet u bijbetalen.

Ik wil mijn voorschotbedrag verhogen of verlagen, kan dit?

U kunt uw voorschotbedrag altijd aanpassen. Dit kan op twee manieren: door een e-mail te sturen naar klantzaken@duurzaamopgewekt.nl of door te bellen naar 0344 – 750 270.

Wij willen u er wel op wijzen dat het verlagen van het voorschotbedrag op eigen risico is. De jaarnota kan door verlaging van het voorschotbedrag hoger uitvallen dan u gewend bent.